Απόσπασμα του χάρτη που περιλαμβάνει ευρύτερα τις Κυκλάδες και την Αθήνα με τα ρήγματα και τους σεισμούς.

Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΚΡΟΓΚΙΚΑ

Στις πιο σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη βρίσκεται και η Ελλάδα. Όλη η επικράτειά της καλύπτεται από σεισμικά, μικρά και μεγάλα, ρήγματα. Στον κανόνα αυτό εξαιρείται η Άνδρος. Περιλαμβάνεται στις λίγες μη σεισμογενείς περιοχές της πατρίδας μας.

Το πιστοποιεί ο χάρτης των ενεργών ρηγμάτων της Ελλάδας, τα οποία  είναι οι σεισμογενετικές  πηγές, που δημιούργησε η Ερευνητική Ομάδα Γεωλογίας των Σεισμών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επιπλέον υπάρχουν και οι σεισμοί που έχουν πλήξει την πατρίδα μας από το 550 π.Χ. μέχρι το 2010. Πατήστε ΕΔΩ: http://eqgeogr.weebly.com/uploads/8/2/8/3/8283914/gredass_poster_a0l.pdf] για να δείτε όλο τον χάρτη.

Οι σεισμοί, το επίκεντρο τους, όταν σημειώνεται με αστέρι το μέγεθός τους υπερβαίνει τα 7 ρίχτερ, ο κόκκινος κύκλος όταν το μέγεθος κυμαίνεται μεταξύ  6-7 και με πορτοκαλί όταν κυμαίνεται μεταξύ 5.5-6. Οι μετρήσεις είναι πλήρεις για τα χρονικά διαστήματα και τα μεγέθη (Μ): Για Μ>6.5 από το 1901, για Μ>5.2 από το 1911, για Μ>4.8 από το 1950 και για Μ>4.5 από το 1964. Τα υπόλοιπα δεδομένα είναι κατ’ εκτίμηση με βάση τις πληροφορίες ιστορικών πηγών.

Στο χάρτη  παρατηρούμε ότι η Άνδρος και η ευρύτερη περιοχή των βορείων Κυκλάδων είναι σεισμικά “αδρανείς”. Είναι απαλλαγμένη όχι μόνον από ρήγματα αλλά και από σεισμικά επίκεντρα.

Χάρτης των σεισμικών και ηφαιστιακών πλακών που ενεργοποιούν τα ρήγματα

Το νησί δέχεται σεισμικές επιβαρύνσεις, που θυμίζουν τραντάγματα, από τις έντονες σεισμικές ενεργοποιήσεις  που παρουσιάζονται στις ευρύτερες γειτονικές περιοχές. Δημοσιογραφικά λέγεται «έγινε αισθητός» και στην Άνδρο.

Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που προκαλεί δέος, ιδιαίτερα έντονο σε όσους τον έχουν βιώσει. Η επιστήμη  μέχρι σήμερα δεν έχει κατορθώσει να προβλέπει τους σεισμούς ως προς το ακριβές επίκεντρο, την ένταση και το χρόνο εκδήλωσής τους. Η αντιμετώπιση αυτού του φυσικού φαινομένου, για αυτό το λόγο, στηρίζεται στα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνονται.

 

Πρώτο μέλημα είναι οι σωστές κατασκευές που να αντέχουν στις σεισμικές ταλαντώσεις. Τα μέτρα προστασίας που μπορούμε να πάρουμε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό είναι ΕΔΩ: http://www.oasp.gr/sites/default/files/_%CE%9C%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B1_%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82.pdf  και έχουν σχεδιαστεί από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.